Afectiunile reumatice

CE SUNT AFECTIUNILE REUMATICE

Sub denumirea de reumatism intra peste 200 de boli inflamatorii si dureroase, care afecteaza deopotriva articulatiile, tendoanele, ligamentele, oasele sau muschii, precum si organele interne (inima in special, plamanii, rinichii, pielea).

In functie de zona afectata si de modul de dobandire, reumatismul este de mai multe tipuri:

Reumatismul inflamator;
Reumatismul infectios este cauzat de prezenta unui microb sau microorganism in articulatie;
Reumatismul partilor moi afecteaza muschii si tendoanele;
Reumatismul degenerativ este cauzat de uzura si degenerarea unei anumite articulatii, de cauze mecanice, ori de o combinatie intre aceste doua cauze;
Reumatism microcristalin este cauzat de cristalele de acid uric care s-au format in articulatii sau in tendoane.

Iata cateva exemple de boli reumatice:

Osteoartrita sau osteoartroza este una dintre cele mai intalnite forme de reumatism caracterizata prin distrugerea treptata a cartilajul articulatiilor dintre cele mai afectate fiind mainile, soldurile, genunchii, gatul si partea inferioara a spatelui.

Spondilita anchilozanta este o boala cronica inflamatorie care provoaca durere si inflamarea articulatiilor dintre vertebrele coloanei vertebrale si a celor dintre coloana vertebrala si pelvis.

Fibromialgia  este o afectiune cronica, caracterizata prin dureri musculare generalizate, oboseala extrema, tulburari de somn, anxietate si depresie.

Polimialgia reumatica este o boala inflamatorie care produce dureri musculare si rigiditate, la nivelul gatului, umerilor, partii superioare a bratelor, soldurilor si coapselor.

Guta este o forma mai complexa de artrita,  care cauzeaza durerea, roseata si sensibilitatea articulatiilor, si apare din cauza acumularii de cristale de acid uric in articulatii, care este consecinta consumului excesiv de proteina animala sau anumite bauturi bogate in purine.

Artrita infectioasa insumeaza un grup de boli cauzate de infectii virale sau bacteriene. Un exemplu elocvent este Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse infectate care provoaca inflamatii, durere si rigiditatea articulatiilor; artrita cu parvovirus si artrita gonococica.

Artrita juvenila idiopatica (poliartrita reumatoida juvenila) provoaca dureri persistente, tumefiere si rigiditate si este cel mai frecvent tip de artrita la copii sub varsta de 16 ani. 

Artrita psoriazica afecteaza persoanele care au boala de piele numita psoriazis si este caracterizata prin inflamatia rigiditatea si durerile articulare care pot afecta orice parte a corpului, inclusiv varful degetelor sau coloana vertebrala.

            Artrita reactiva este o boala care este declansata de o infectie care la nivelul intestinelor, organelor genitale sau aparatului urinar. Aceasta afectiune se manifesta prin umflaturi si dureri articulare la nivelul picioarelor, genunchilor, gleznelor si pin inflamatia ochilor, pielii sau uretrei.

Artita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, autoimuna, care afecteaza mucoasa celor mai mici articulatii ale mainilor si picioarelor, producand deformari si eroziuni osoase.

Lupus eritematos sistemic este o boala cronica inflamatorie si autoimuna, care poate afecta mai multe sisteme, inclusiv articulatiile, inima, plamanii, pielea, rinichii sau celulele sanguine. Dintre toate formele de lupus (eritematos discoid, eritematos indus de medicamente si neonatal),  lupusul eritematos sistemic este forma cea mai comuna si mai grava.

Sindromul Sjogren este o boala inflamatorie, autoimuna, care poate fi sau nu insotita de alte boli autoimune  a carei cauzele nu sunt cunoscute. Acesta se manifesta prin sindromul ochiului uscat,  senzatia de arsura si iritare a ochiului, gura uscata (xerostomie), afte, carii dentare, iar in cazuri rare, rigiditate si durere articulara sau boli ale organelor interne.

Sclerodermia cuprinde mai multe boli progresive, cronice care produc intarirea si strangerea pielii si a tesutului conjunctiv si poate afecta si anumite organe interne cum ar fi inima, plamanii, rinichii sau sistemul digestiv.

Bursita apare atunci cand o bursa se inflameaza, cauzand durere in zona urmerilor, coatelor sau soldurilor, dar se poate manifesta si la genunchi, calcai si baza degetului mare. De regula, boala apare la nivelul articulatiilor care sunt supuse unor miscari repetitive.

Tendinita reprezinta inflamatia sau iritarea unui tendon din oricare parte a corpului, dar mai ales cele ale umerilor, coatelor, incheieturilor si in zona calcaiului. Tendinita mai este cunoscuta si sub denumirea de umarul inotatorului, umarul aruncatorului, genunchiul saritorului, cotul jucatorului de tenis, cotul jucatorului de golf.

Polimiozita este o boala inflamatorie a tesutului conjunctiv, caracterizata prin slabiciunea muschilor scheletici care controloleaza locomotia.

Febra reumatica este o boala inflamatorie care se poate dezvolta ca o complicatie a faringitei provocate de o infectie cu streptococ de grup A, netratata sau tratata necorespunzator. Cel mai grav este ca poate provoca leziuni permanente ale inimii.

Capsulita adeziva (retractila), numita si umarul inghetat, este o afectiune caracterizata prin durere la nivelul umarului, rigiditate, limitarea miscarii.

SIMPTOMELE AFECTIUNILOR REUMATICE

Semnele si simptomele bolilor reumatice vor fi diferite in functie de fiecare afectiune in parte, insa cele mai comune sunt:
-dureri articulare

-dureri osoase sau musculare

-deformari osoase sau articulare

-inflamatii puternice

-oboseala

-slabiciune

-pierderea mobilitatii

-rigiditate articulara

CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE

Afectiunile reumatice pot avea doua feluri de cauze, datorate factorilor de risc care se pot modifica sau care nu se pot modifica.

Din prima categorie, a factorilor care se pot modifica care depind de noi mai exact, mentionam: expunerea la frig sau umiditate, infectii la nivelul dintilor, amigdalelor si a veziculei biliare, toxine acumulate in sange din cauza functionarii necorespunzatoare a sistemului digestiv sau excretor, obezitatea.

Din a doua categorie fac parte: sistemul imunitar, predispozitia genetica, sexul sau varsta.

MODALITATI NATURISTE DE VINDECARE

Pe langa medicamentele si unguentele ( cu capsaicina, salicilat de metil, camfor, mentol, ulei de eucalipt) cu rol antireumatic si antiinflamator, exista:

terapii alternative care pot avea efecte cosiderabile in ameliorarea bolilor reumatice cum ar fi:

acupunctura, terapia cald-rece, stimularea transcutanata nervoasa electica ( care blocheaza semnalele dureroase prin impulsuri electrice), terapiile de relaxare sau chiropractica.

            -fitoterapia care cuprinde plante medicinale miraculoase precum: cretusca, salcia alba, rostopasca, frunzele de mesteacan, coada-calului, lemnul-dulce, Boswellia serrata, gheara diavolului, boabele de ienupar, levantica, uleiul esential de pin, urzica, brusturele, Sarea de Bazna.

           Untul pamantului, este un rizom utilizat pentru uz extern, de peste 200 de ani in localitatea Poienii de Jos, in afectiuni reumatice rezultatele acestei plante fiind recunoscute la nivel mondial.

Ardeiul iute, desi este interzis a se consuma in bolile reumatice, va putea fi folosit cu efecte miraculoase pe cale externa, sub forma de tinctura de ardei iute sau va putea fi utilizat in plasturii cu ardei iute, pentru combaterea durerilor reumatice.

Veninul de albine este folosit sub forma de unguente impotriva reumatismului.

Propolisul are efect antiinflamator si antioxidant si poate fi folosit sub forma de unguente in compoziţia carora intra si rasina de conifere.

TRATAMENTE SI REMEDII NATURISTE PENTRU VINDECARE

Tratamentele impotriva afectiunilor reumatice sunt destinate atat uzului intern cat si uzului extern.

 

Pentru uz intern, Farmanat Poieni ofera pentru ameliorarea simptomelor reumatismului:

            – ceai reumato plant Farmanat, care contine 7 plante medicinale: cretusca, frunze de frasin, coji de salcie, frunze de mesteacan, iarba de coada calului, fructe de ienupar, teci de fasole. Acesta este recomandat pentru reumatism, dureri articulare, osoase sau musculare, guta.

            tinctura de ienupar, recomnadata in infectii renale si urinare, afectiuni reumatice, ajuta la eliminarea acidului uric din organism, detoxifiant general, ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism, mareste diureza.

            capsule sanoarticular care contin frunze de frasin, coada-calului, Curcuma longa, cretusca, scoarta de salcie, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, urzica, teci de fasole. Acestea au proprietati antireumatice, antiinflamatoare natural datorita continutului de Curcuma Longa (turmenic), analgezic, sedativ nervos, tonic, diuretic cu eliminare de acid uric, laxativ, remineralizant.

Pentru uz extern:

                lotiunea de untul pamantului, este folosita numai pentru uz extern in dureri reumatice acute sau cornice, guta, dureri musculare, deformari osoase lombosciatica degeraturi, spondiloza cervicala, umflaturi, vanatai.

Se poate folosi concomitent cu unguentul de untul pamantului, galbenele, tataneasa si chili.

-Unguent cu Spanz si Galbenele, benefic pentru inflamatii articulare, dureri reumatismale, spondilite, artroze poliartrite, mialgii, circulatie deficitara, dureri musculare, nevralgii, umflaturi, contuzii, vanatai, inflamatii, tumefieri, luxatii, entorse, accidentari ale sportivilor, senzatia de picioare grele etc.

-Lotiunea cu spanz, care poate fi utilizata atat intern cat si extern, ca adjuvant in: reumatism, artrita, nevralgie sciatica, inflamatii articulare, dureri articulare, dureri musculare, afectiuni circulatorii, insuficienta venoasa, tumori maligne si benigne, noduli, chisturi.

REGIM ALIMENTAR

Persoanele care sufera de reumatism, ar trebui sa aiba un regim alimentar complet, care sa contina proteine, vitamine si saruri  minerale. Se pot consuma:

zarzavaturi crude (morcov, telina praz, ceapa urzici varza, sfecla rosie, marar, patrunjel;

supe de legume sau de fasole boabe;

lapte acru lapte proaspat zer, iaurt, branza;

seminte crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide untura de peste;

orez fiert in lapte, cartofi fierti in lapte si amestecati cu ulei de masline si un galbenus de ou;

Se mai pot consuma terci de grau incoltit cu miere de albine, sucuri de telina, sucuri de morcov, din radacini de pastarnac sau patrunjel, sfecla rosie, cafea de cicoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *