Tratamente Naturiste si Remediile din Plante Medicinale

Fie ca iti doresti sa previi sau sa tratezi anumite afectiuni, mai usoare sau mai grave, tratamentele naturiste, obtinute din plante medicinale alese cu atentie, sunt puternic recomandate. Iata ce plante medicinale exista in Romania, dar si cum sunt transformate acestea in remedii naturiste.

Plantele medicinale in Romania

            In Romania exista numeroase tipuri de plante medicinale, fie crescute in mod spontan prin diferite zone ale tarii, fie cultivate de-a lungul timpului de agricultori. Plantele medicinale sunt recunoscute pentru proprietatile lor farmaceutice, fiind utilizate pentru a vindeca diverse afectiuni precum tensiunea arteriale, durerile de inima, obezitatea, astmul, insomnia si nu numai.

            Printre cele mai cunoscute plante medicinale romanesti se numara musetelul, sunatoarea, galbenelele, urzica, papadia, coada soricelului sau coada calulului.

Tratamentul naturist – ce inseamna?

            Mancarea sau produsele de ingrijire persoanala de tip bio sunt tot mai cautate de oameni, astfel incat nu este de mirare ca multi doresc sa isi trateze afectiunile pe aceeasi cale. Un tratament naturist este obtinut din plante medicinale 100% naturale, este accesibil si mai ales eficient.

            Remediile naturiste imbunatatesc in mod vizibil starea de sanatate a organismului. Plantele medicinale care stau la baza tratamentelor naturiste sunt benefice pentru multe afectiuni, fiind insa nevoie sa le administrezi pe o perioada mai lunga de timp pentru a observa rezultatele dorite.

Metode de tratamente naturiste in Romania

Este indicat sa incercam sa ne tratam natural diferitele afectiuni, aceste metode avand efecte sigure pentru afectiunea tintita si, totodata, asigurand starea generala de bine a organismului. Remediile naturiste romanesti sunt realizate din timpuri vechi si impartasite din generatie in generatie tocmai datorita rezultatelor pozitive pe care le au.

            Metodele de tratamente naturiste depind in functie de afectiune. Spre exemplu, printre remediile naturiste din tara noastra pentru ameliorarea durerilor de cap se numara inhalarea de uleiuri de levantica, menta sau busuioc. De asemenea, un remediu natural frecvent intalnit in Romania pentru prevenirea racelii este consumul de usturoi, care este extrem de benefic pentru imunitatea organismului si reducerea dezvoltarii si aparitiei virusurilor.

Tipuri de tratamente naturiste din plante medicinale

            Plantele nepoluate din Apuseni sunt folosite in multe tipuri de remedii naturale de la Faramantpoieni, care iti pot fi de mare ajutor in tratarea multor probleme de sanatate.

Si, pentru a sti cum sa faci o alegere potrivita, iti prezentam cateva caracteristici ale fiecaruia dintre aceste remedii naturiste autohnote.

  • Ceaiurile fac parte din principalele tratamente naturiste traditionale. Acestea sunt create printr-un amestec de plante medicinale, calitative si atent selectionate. Pentru a prepara un ceai este suficient sa faci o infuzie din una sau mai multe linguri de plante si o anumita cantitate de apa. In functie de afectiune si tipul de ceai, acesta se pregateste in mod diferit, urmand instructiunile de pe ambalaj.
  • Tinctura are efecte curative, fiind realizata din plante medicinale, 100% naturale si fara conservanti. Tincturile pot fi consumate fie in stare propriu-zisa, fie diluate in apa sau ceaiuri.
  • Siropurile pot fi realizate fie dintr-un amestec de plante medicinale, fie dintr-o singura planta, precum catina. Acestea au un gust placut si o cantitate importanta de vitamine, ajutand la protejarea organismului in fata virusurilor.
  • Unguentele sau alifiile sunt 100% naturale, ceea ce iti permite sa ai grija de pielea ta. Printre ingredientele care stau la baza acestra se numara galbenelele, ceara apicola, si uleiurile vegetale.
  • Pulberile din plante medicinale sunt preparate cu atentie, fiind nevoie sa fie tinute la rece pentru o buna pastrare. In general, o cura cu astfel de pulberi dureaza una sau doua luni, in functie de tipul de afectiune.
  • Cataplasmele pot fi realizate fie prin aplicarea directa a plantelor medicinale traditionale pe partea afectata, prin prin utilizarea plantelor sub forma unei paste.
  • Bai de sezut cu plante sunt benefice pentru imbunatatirea functiilor organismului tau. Acest remediu natural este realizat prin introducerea plantelor medicinale in apa de baie.
  • Clismele din extracte de plante nu reprezinta o metoda agreata de multe persoane, insa beneficiile acestora pentru starea de sanatate sunt multiple.
  • Capsule din plante medicinale precum urzica, mesteacan sau coada calului au proprietati benefice pentru organism. De regula, cura cu capsule tine cateva luni, insa depinde de nivelul de gravitate al afectiunii.
  • Lotiunile sunt recomandate doar pentru uzul extern, fiind aplicate direct pe zona pe care vrei sa o tratezi. Printre plantele din care se fac lotiuni se numara ardeiul iute, urzica, brusturele sau mesteacanul.
  • Geluri din plante medicinale sunt utilizate in special pentru masarea zonelor afectate, avand de multe ori efecte imediate.

Procesarea prima a plantelor medicinale

            In procesarea prima a plantelor medicinale sunt urmati anumiti pasi importanti pentru a asigura in final obtinerea unor produse calitative si eficiente pentru fiecare tip de afectiune in parte. Iata care sunt procesele urmate inainte ca produsul final sa ajunga in mana ta:

  • In procesul de colectare sunt vizate zonele in care se gasesc plante medicinale, fiind urmate metode specifice in acest sens. De regula, se realizeaza o colectare in masa a acestor plante pe anumite teritorii din Muntii Apuseni.
  • In procesul de sortare a plantelor trebuie avute in vedere mai multe criterii, precum: starea de sanatate si estetica a acestora, daca au parti putrezite, patate sau atacate de diverse insecte, partea plantei care este necesara sau tipul de afectiune pentru care sunt benefice. De asemenea, sortarea este importanta si pentru procesele urmatoare, de taiere si uscare. In functie de partea plantei, radacina, tulpina, flori sau fructe, uscarea se face in mod diferit.
  • Acest proces este realizat printr-un echipament proiectat special in acest sens.
  • Uscarea naturala. Calitatea plantelor medicinale poate fi influentata in mare masura in functie de uscarea acestora. Este esentiala uscarea acestora, mai intai in mod natural, pentru a evita efectul de mucegaire. Uscarea naturala este realizata in aer liber, la umbra sau la soare si la o temperatura optima.
  • Uscarea artificiala. Uscarea in mod artificial este efectuata fie cu ajutorul unor cuptoare, fie a unor aparate etanse speciale.
  • In cele din urma, depozitarea plantelor trebuie sa respecte anumite criterii esentiale pentru ca acestea sa nu mucegaiasca sau sa isi piarda din proprietati. De aceea, depozitarea trebuie facuta in locuri uscate, racoroase si bine aerisite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *