COVID -19: lupta impotriva noului virus si cum sa ne ferim de infectii crescand imunitatea

Noul coronavirus detectat in China este strans legat de virusul SARS din 2003 si pare sa aiba caracteristici similare. Potrivit expertilor, virusul poate provoca simptome usoare, asemanatoare gripei, dar si boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afectiuni cronice existente par sa fie mai vulnerabile in fata complicatiilor. Afectiunile preexistente raportate pana acum includ hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afectiuni hepatice si alte boli respiratorii. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus (COVID-19) este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin.

Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure, precum si asigurarea unui sistema imunitar puternic.

Termenul de imunitate vine din latinescul immunis, care semnifica protectie naturala impotriva unor boli infectioase, dupa cum ii spune si numele, functia majora a sistemului imunitar este aceea de a protejeza organismul de agentii patogeni, microbi si bacterii.

Sistemul imunitar se extinde la nivelul tuturor organelor si tesuturilor si sprijina organismul sa functioneze normal, ferindu-l de boli care l-ar pune in pericol. Acesta ne ofera protectie cu ajutorul unui proces complex care antreneaza un numar mare de limfocite (T si B), alaturi de celule NK (natural killer), care au rolul de a respinge si de a distruge celulele infectate de agenti patogeni.

Sistemul imunitar actioneaza pentru protectia noastra pe planuri diferite: la nivelul pielii (epidermic), respirator, limfatic, circulator, digestiv si celular. Cand toate aceste sisteme sunt sanatoase si functioneaza in armonie, apararea organismului este realizata intr-un mod eficient.

Remedii naturiste penru o imunitate “de fier”

Un organism sanatos inseamna un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viata sanatos bogat in alimente ce contin vitamine si minerale asigura o imunitate puternica. De asemenea, specialistii au stabilit ca remediile naturiste si suplimentele alimentare pe baza de plante medicinale pot influenta in mod pozitiv sistemul imunitar, ajutandu-l sa creeze anticorpi impotriva virusilor, microbilor si bacteriilor.

Catina

Catina reprezinta unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru o serie de afectiuni ale organismului, atat interne cat si externe, avand proprietati vitaminizante, energizante, antioxdidante, antiinflamatoare, antiimbatranire, imunostimulatore, anticancerigene si imunostimulatoare. Este adjuvant in prevenirea, dar si vindecarea starilor gripale si infectiilor si reglează sistemul circulator. Fructele de catina contin de doua ori mai multa vitamin C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Au un aport ridicat de vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F si contin celuloza, betacaroten, microelemente ca: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu si uleiuri complexe.

Ghimbirul

Acest rizom aromatic, bogat in uleiuri eterice cu origine din zonele tropicale poate fi folosit atat in bucatatrie sub forma de ingredient, cat si pentru tratarea mai multor tipuri de afectiuni.  Despre ghimbir se spune ca ar avea o multime de beneficii si este folosit de mii de ani in medicina traditionala. Ghimbirul stimuleaza imunitatea si accelereaza vindecarea racelilor si gripelor, ajuta digestia, are efect antibalonare si favorizeaza absorbtia normala a nutrientilor avand un afect puternic de vindecare a ulcerului gastric sau duodenal. De asemena, are proprietati antibacteriene si antiparazitare, fiind util pentru tratamentul parazitilor intestinali si amelioreaza simptomele alergiilor si ale astmului bronsic. Studiile au relevant ca gingerolul din ghimbir scade riscul de infectii prin inhibarea raspandirii bacteriilor si este foarte efficient in tratarea infectiilor orale si respiratorii, stimuland procesul de eliminare al mucozitatilor si reduce simptomele astmului sau a tusei.

Echinaceea

Echinaceea este o planta perena folosita de sute de ani ca remediu in medicina traditionala. Planta este recunoscuta pentru eficienta sa dovedita in stimularea imunitatii organismului prin cresterea capacitatii sale de aparare fata de diversi agenti infectiosi.Echinaceea este un remediu eficient contra racelilor, gripei, a infectiilor tractului respirator superior, hepatitelor, infectiilor genito-urinare si a multor altor afectiuni, stimuland sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Are efect antiseptic, antibacterian si cicatrizant, putand fi utilizata in cazul afectiunilor dermatologice (eczeme, herpes, acnee), dar si pentru tratarea ranilor, intepaturilor de insecte, plagilor infectate sau furunculilor.

Ceaiul Pulmonar Respirator

Efect: Datorita compozitiei sale complexe acest ceai are rolul de sustinere sistemului respirator, fluidifica secretiile bronsice si ajuta la eliminarea acestora, reduce si amelioreaza incidenta si agresivitatea proceselor inflamatorii de la nivelul sistemului respirator. Fluidifica secretiile bronsice si ajuta la expectoratie, calmează spasmele căilor respiratorii si stările gripale.
Recomandari: Degajarea cailor respiratorii, tuse convulsive, spastice şi asmatice, gripe, răceli, bronşite, laringite, insuficiente respiratorie, aprindere de plamani, astm bronsic.
Proprietăți: antitusiv, antiinflamator, expectorant, antispastic, antiseptic, dezinfectant electiv pentru afecțiunile aparatului respirator, calmant al cailor respiratorii.

Elixirul Pulmonar respiratie usoara

Actiune fitoterapeutica:

Calmant al tusei, modificator al secretiilor bronsice, expectorant, coleretic, colagog, antitusiv, afectiuni ale tractului respirator, emolient în infectiile acute ale aparatului respirator, 

antibiotic asupra bacilului Koch, antiseptic, antiinflamator, dezinfectant, cicatrizant, revulsiv,  diminuarea hiperaciditatii gastro-intestinale si a ulcerului, calmant al sistemului nervos central,

insomnii, migrene, tonic general.

Adjuvant în:

inflamatii ale cailor respiratorii (faringita, laringita, bronsite, tuse cu diferite etiologii), boli ale aparatului respirator (tuberculoza pulmonara, astm bronsic, infectii pulmonare), 

viroze, infectii ale rinichilor si ale cailor urinare, reumatism, guta, pielite, cistite, alergii, calmant S.N.C.

Leurda

Proprietăți: stimulent imunitar, antialergic, antitoxică, antiinflamator, hipotensiv, antiseptic intestinal şi pulmonar, inhibă activitatea viruşilor, bacteriostatic şi bactericid, diuretic, depurativ, stomahic, antisclerotic, vermifug, febrifuge, vasodilatator.
Recomandări: favorizează circulaţia cerebrală, ajuta la intreg tractul intestinal, viermisori, tenii oxiuri, lamblii, hipertensiunie, varice, hemoroizi, fluidifiant sanguine, afectiuni circulatorii, hipotensor, hematurie, eliminarea toxinelor din organism, detoxifiant general, antialergic, reglează ritmul cardiac, previne sclerozare vaselor de sânge, anti-toxic (neutralizează inclusiv toxinele din fumul de ţigară).
Contribuie la: datorita compozitiei sale complexe acest extract din frunze de leurda are rolul de a sustine sanatatea si a mentine calitatea vietii. Facilitează detoxifierea și regenerarea organismului, contribuie la neutralizarea si eliminarea toxinelor. Contribuie la fluidificarea sângelui si protejarea vaselor capilare sanguine. Susține capacitatea naturală a organismului de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului în sânge în limite normale. Stimulează buna funcționare a sistemului respirator, excretor și digestiv. Creaza mediu nefavorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patagone, favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *